Hoppa till innehåll

Afrikansk måltid

Om målningen “Afrikansk måltid” från 1990

“Afrikansk måltid”, olja på duk, 105 x 136, 1990


Från min vistelse i Bukoba med omnejd med optiker Erik Eriksson och fotografen John Palm inbjudna av Göran Granberg, präst och missionär. Märkligt att komma till dessa trakter där Stanley och Livingstone möttes och träffa människorna som nu lever där och generöst tog emot oss. Vi satt på golvet i det lilla rummet på mattor av vävt gräs. Värden stod i hörnan av rummet och välkomnade oss. Värdinnan, systrar och döttrar serverade. Bananblad skyddade det fina porslinet och maten innan vi serverades.

Som välkomstsnacks fick vi rökta gräshoppor och rostade jordnötter. Sedan andra intressanta rätter. Kassava; en urlakad rot som kan vara giftig om den inte är rätt behandlad. Smakrik gryta på getkött, bananmos på kokbanan med mera.

Måltidsdryck var kaffe, te eller saften från passionsfrukter. Mango och små utsökta bananer till efterrätt. Allt från gården.

Mona Huss Walin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *